Jak stwierdziliśmy w artykule Top Food Halls of Poland, który możecie znaleźć
nie wystarczy po prostu nazwać się Food Hallem, żeby odnieść sukces jako Food Hall. Dobry Food Hall zaczyna się od dobrej selekcji partnerów gastronomicznych, a my w Inspire, podczas nieustających podróży po całym kraju, uwielbiamy odkrywać kolejnych utalentowanych szefów kuchni i przedsiębiorców działających w branży gastro. Dlatego przygotowaliśmy naszą listę Top Food Hall Vendors 2020. Jak się na nią dostać?
Po pierwsze, musisz mieć palące i nieustające pragnienie kreatywności ze szczyptą nieskończonego dążenia do oferowania coraz lepszego jedzenia swoim gościom. I, co ważne, musimy widzieć, że faktycznie pracujesz na punkcie: nie ma mowy, że właściciel konceptu będzie potrafił wyczuć ciągle zmieniające się potrzeby i preferencje swojej widowni bez codziennego kontaktu z nią. Ta lista poniżej, to modelowe przykłady, które pokazują, jak odnieść sukces w Food Hallu.
W tym trudnym czasie dla całej branży gastro, zachęcamy, żebyście sprawdzili, co poniżsi szefowie przygotowali dla Was w ofercie na wynos lub ‘delikatesy’. Teraz, oni najbardziej potrzebują pomocy nas wszystkich, żeby mieć dokąd wrócić z nowymi pomysłami i nową energią, kiedy sytuacja pandemiczna już się wreszcie ustabilizuje.
Tymczasem, przedstawiamy listę Top Food Hall Vendors 2020:
1. Marek Ignaciuk ~ Soul Food, Hala Koszyki & Elektrownia Food Hall.
Nazywany poprzednio “Królem Food Trucków”, Marek prędko doczekał się przemianowania i insygniów “Króla Food Halli”. Każdy ze środowiska street foodowego w Warszawie zna Marka, który dla nas jest pionierem tego kulinarnego ruchu w Polsce. Człowiek, który nieustannie pracuje nad poprawieniem swojego jedzenia i optymalizacją procesów w restauracji, ciągle inspiruje nas do poszukiwania czegoś nowego i czegoś lepszego. Jeśli jeszcze nie znacie nowego konceptu Marka, a macie ochotę na coś wyjątkowego, serdecznie zapraszamy do odwiedzenia jego najmłodszego dziecka, ramen shopu Shiso, zlokalizowanego na ul. Koszykowej 31 w Warszawie.
Marek ma w sobie pasję we wszystkim, co robi, a my z pasją obserwujemy wszystkie jego kolejnego dokonania. Psst, plotka głosi, że już w przyszłym roku w rewitalizowanej właśnie Fabryce Norblin w Warszawie, Marek otworzy swoją pierwszą pełnoprawną restaurację. Życzymy powodzenia!
2. Jan Kilanski ~ Neon Noodle Bar, Stacja Food Hall Gdańsk & Restauracja Neon StreetFood Bar Gdynia.
Jan Kilański tworzy niesamowity azjatycki street food już od lat. Jaś nie tylko wymiata przy woku, ale i ma osobowość wprost stworzoną do telewizji – na razie mogliście obserwować go w jednej z edycji “Top Chef”, gdzie zajął drugie miejsce, oraz na autorskim kanale youtube, który od niedawna prowadzi. Swoich talentów i miłości do Azji Jaś użył, by stworzyć Neon Noodle Bar w Stacji Food Hall – koncept serwujący fantastyczne, ręcznie wykonane makarony z arcyciekawą wariacją na temat Pad Thaia w menu. Jego restauracja w Gdyni znana jest z kolei m.in. z kanapki KFC, tłumaczonej jako “Kilański Fried Chicken”, której proces tworzenia możecie zobaczyć tutaj:
www.youtube.com/watch?v=oO8rvdqNy2M
Gdynia to niezwykle trudny rynek dla gastro, o czym wiedzą wszyscy, którzy kiedykolwiek startowali tam ze swoim biznesem. Jeśli się nam poszczęści, już niedługo Jaś będzie serwować swoje pyszne azjatyckie jedzenie także w innych częściach Polski. Trzymamy kciuki!

3. Srikanth Gupta ~ Curry Leaves, Hala Koszyki Warsaw
Srikanth, dla przyjaciół “Sri”, to prawdopodobnie najbardziej pozytywny i szczęśliwy gość, którego znamy w całej branży. Sri przyjechał do Polski ponad 10 lat temu i mamy szczęście, że wybrał właśnie nasz kraj. Wkrótce otworzył restaurację Curry Leaves w Hali Koszyki, wprowadzając swoją niesamowitą, autentyczną, indyjską kuchnię na salony warszawskiej społeczności gastronomicznej. Jak na razie, dość ostrożnie podchodził do tematu rozwoju lub skalowania, nie wychodząc dotąd ze swoją marką poza Halę Koszyki, ale cierpliwie czekamy na jego kolejny projekt w 2021…
4. Piotr Slusarz ~ Bółt Kaszubian Street Food Stacja Food Hall Gdansk
Bółt w języku kaszubskim oznacza Bałtyk i takie też znajdziecie inspiracje w menu – regionalna kuchnia kaszubska miesza się z rybami Bałtyku (ale spokojnie, nie tylko Ryby zjecie u Piotra). Piotr przedstawił swój koncept w Stacji Food Hall w lipcu 2019 roku i – naszym zdaniem – jest to zdecydowanie najoryginalniejsza pozycja wśród wszystkich Food Halli w Polsce. Sam Piotr nie tylko jest jedną z najbardziej przemiłych i sympatycznych osób, jakie kiedykolwiek mieliśmy okazję poznać, ale także podobnie jak jego sąsiad Jaś Kilański, udowodnił już swoją wartość i zdobył popularność, biorąc udział w programie Top Chef. Jego popisowym daniem jest kaszubska piklowana kapusta z delikatnie ostrym smakiem, przywodzącym na myśl najlepsze Kimchi. Znaleźć ją między innymi w jednym z dań z menu Bółt – Pomuchel, czyli kanapka z bałtyckim dorszem, wspomnianą kapustą, pastą z fasoli i topionym serem cheddar. My znamy już jej smak na pamięć, więc i Wy powinniście ją poznać!